Året som gått – en tillbakablick

Uppsala är under förvandling. Vart jag än vänder mig pågår det byggarbete. Uppsala växer och utvecklas i en fantastisk takt. År 2050 beräknas vi ha 350 000 invånare och tillsammans måste vi möta befolkningsökningen genom att skapa förutsättningar för 70 000 nya jobb under samma period.

Glädjande nog så överträffar vi i år vårt mål om 3 000 nya bostäder i kommunen. Redan under de tre första kvartalen påbörjades hela 3 488 nya bostäder.Uppsala har också landets lägsta arbetslöshet. Jag har under året som gått gjort många spännande besök hos Uppsalaföretag och det visar sig att det finns en stark framtidstro. Hela 71 procent av småföretagen (under 50 anställda) i Uppsala tror sig kunna expandera på sikt.

Under året som gått har vi tillsammans med Uppsala city och IP Only lanserat ett av landets snabbaste publika wifi i centrala staden. Ett lyckosamt projekt som syftar till att främja turismen, stödja demokratin och skapa mervärde för handeln.

Vi har också startat co-workingkontoret BASE10, en community för startup-företag inom tech-sektorn. Behovet är stort. Redan före den officiella lanseringen i januari har fem företag och 50 medlemmar flyttat in och ser kontoret som sin arbetsplats.

I november genomfördes Uppstart med hela 1 000 deltagare på Uppsala slott. Hit kom spännande startup-företag för att sälja in sina nyskapande idéer till intresserade investerare. På plats fanns 50 investerare, 30 startup-företag och 15 talare.

I juni offentliggjorde regeringen sin satsning på BioProcess Innovation Hub – en ny nationell testbädd för produktion av biologiska läkemedel på GE Healthcares anläggning i Uppsala. Jag ser det som en otroligt viktig satsning för både Uppsala och hela tillväxten av life science i Sverige. Och nu har Uppsala-Stockholm även valts ut som den region som Sverige vill marknadsföra för etablering av EU-myndigheten European Medicines Agency.

Jag och mina medarbetare på kommunen gör oss nu redo för att möta behovet av mark och lokaler. Vi samarbetar med fastighetsaktörer för att möjliggöra hållbara kontorslokaler och med universitet och skola för att möta det stora behovet av kompetent arbetskraft.

Vi bor i en attraktiv kommun – på en plats där det finns möjlighet för hållbar utveckling, en stark tro på framtiden, många framgångrika företag och en välutbildad befolkning. Tillsammans har vi alla förutsättningar att lyckas.

Nu önskar jag er alla en god helg och ett gott nytt år. Vi ses 2017!

Yvonne Näsström,
Näringslivsdirektör

21 december 2016