Årets Uppsalastudent vill rädda liv

Vid Anders Wall-föreläsningen utsågs Allen Ali Mohammadi till Årets Uppsalastudent. Just nu arbetar han hårt för att ta examen i Energiteknik i januari 2017 samtidigt som han utvecklar sin produkt som kan rädda liv.

– Priset är en stor ära och en hyllning för det hårda arbete som jag har lagt ner. Att vara utvald som en av 40 000 studenter på Uppsala universitet som är ett av de bästa i världen är fantastiskt. Det har varit en minnesvärd tid, från det första samtalet till idag när jag känner mig stolt, glad och tacksam. Men det har också satt högre press på mig. Nu representerar jag universitetet, och det motiverar mig att jobba ännu hårdare och göra mitt bästa även framöver, säger Allen Ali Mohammadi.

Projektet startade med mormor
Tillsammans med sin bror Max har Allen utvecklat Heartstrings som är en teknisk apparat som kan hjälpa till att upptäcka hjärtfel i tid.
– Allt startade med en sorglig händelse. För några år sedan fick vår mormor en hjärtattack och dog väldigt snabbt därefter. Det konstiga var att hon inte hade några symptom, så varken hon eller någon annan visste att hon hade något hjärtproblem. Det är ofta problemet med hjärtsjukdomar, att man uppsöker läkare när man börjar känna symptom. Men då har det ofta gått för långt, berättar Allen.

Det var efter den händelsen som Allen och hans bror Max började fundera på en produkt som skulle kunna lösa problemet. Lösningen heter idag Heartstrings. Genom att du håller den mot kroppen framför hjärtat läser den av och lägger ihop de tydliga tecknen på en hjärtinfarkt som kan finnas i kroppen, till exempel EKG, blodtryck, syremättnad och kroppstemperatur.

En vinst för hela samhället
– Med hjälp av den här kan kostnaden och tiden det tar för sjukvården att ta hand om alla patienter som har hjärtproblem minska. Genom att personer själva kan kolla upp hur det ligger till åker man inte lika ofta in, utan du åker istället in till sjukhuset när du ser en förändring på ditt EKG. För mig som patient kan jag snabbare få hjälp eftersom jag har data att visa min läkare när jag kommer in, säger Allen.

Just nu har prototypen testats på 500 personer. Den ska nu utvecklas och testas igen. Därefter ska den ut på marknaden. Målet är inte att skapa en dyr produkt och tjäna pengar, målet är att rädda liv.
– Vi kan rädda miljoner liv med hjälp av den här, eftersom du kommer iväg till läkaren snabbare. Du kan få vård snabbare och det räddar fler liv. Men för att göra den tillgänglig för många måste vi skapa en produkt som inte kostar mycket pengar. Därför tar vi bort skärmen och ersätter den med en app i din smarta telefon där du kan läsa av all data.

Med priset fick du även 100 000 kronor, vad har du gjort för pengarna?
– Alla pengar har gått till att utveckla prototypen.

Vill du bidra till projektet? Kontakta Allen på allen@hippogriff.se.

28 november 2016