Birdie – dags för datorfestival

Under Kristihimmelsfärdshelgen anordnas datorfestivalen Birdie för 26:e året i rad. I år är festivalens tema Back to the roots och arrangören har riktat in sig på personer som skapar digital konst i form av grafik, musik och animationer.

Birdie är en förening som vill främja kreativt skapande med hjälp av dator och datorspelande i Sverige, och främst hos ungdomar. Det gör man genom att arrangera dataträffar. Just den här datorfestivalen pågår från torsdag till söndag natt i Allianshallen i Uppsala.
– Det är ett socialt event där deltagarna möter folk som de snackat med på nätet, spelat mot eller chattat med i olika kanaler, säger Lezgin Bakircioglu, ordförande i föreningen Birdie.

Satsar på den digitala konsten
Enligt arrangören handlar festivalen i grund och botten om digital konst, men med åren har det blivit mer inriktning på spel. Kärnverksamhet är dock fortfarande konst och därför har man i år siktat in sig på den ursprungliga målgruppen. Därför är temat Back to the roots.
– De här besökarna kommer inte hit för att spela, utan för att skapa digital konst. Den här gruppen har successivt blivit mindre med åren, så vår utmaning ligger just nu i att få hit fler av våra kärnbesökare, berättar Lezgin.

I praktiken innebär det att personer, ensamma eller i grupp, skapar spel, bilder, musik eller animationer i realtid under festivalens dygn. Därefter samlas alla under den sista natten för att tillsammans titta på samtliga bidrag.
– Vi släcker ner alla skärmar och lysande prylar och samlar nästan alla besökare på läktaren när vi ska köra igång visningen av bidragen. Känslan är riktigt häftig och man har svårt att smälta att allt har producerats under evenemanget, berättar Lezgin.

Viktigt att bevara datorkulturen
– Ju äldre utövarna blir, ju färre stannar på demoscenen. Därför försöker vi få in nytt blod, locka nya människor som skapar musik, bilder, spel och animationer i realtid. Vi ser att den här branschen behöver det, rent egoistiskt för att våra egna kärnbesökare minskar i antal, men även för hela spelbranschens skull, avslutar Lezgin.

Läs mer om Birdie

29 april 2016