Vinnare utsedda i innovationstävling för renare luft

Smarta lösningar för gemensamma varutransporter i Uppsala blev vinnare i innovationstävlingen CleanTech Challenge. Företaget Freelway tog hem förstapriset med mjukvaran GoFreel, som gör det möjligt att via en applikation samordna transporter med syfte att minska utsläpp.

Med en innovativ lösning för gemensamma transporter i Uppsala och dess närhet har GoFreel skapat möjligheten att minska trafiktrycket och utsläppen. Lösningen är en användarvänlig applikation i telefonen.

-Vi behöver innovativa lösningar för att nå kommunens miljömål. Freelway ska nu få presentera sin idé för politiker och tjänstemän i kommunen. Syftet är att skapa ett pilotprojekt för att samordna varutransporter, säger kommunalråd Maria Gardfjell (MP).

Förstapriset är 50 000 kronor från Uppsala kommun samt möjlighet att genomföra idén tillsammans med kommunen och Uppsala Innovation Centre.

Prisutdelning äger rum på Relationsdagen den 17 mars 2015 på Uppsala Konsert & Kongress, klockan 12.00 i sal B.

-Vi utvecklar Uppsala till en hållbar och attraktiv kommun. Genom att ge stöd till CleanTech Challenge satsar vi på innovationer som främjar hållbarhet och entreprenörskap, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

Syftet med tävlingen har varit att fånga innovativa idéer från studenter och forskare som kan bidra till en förbättrad luftkvalitet i Uppsala. Tävlingen har arrangerats av miljöteknikföretaget Håll Ut i samarbete med Uppsala kommun, Uppsala Innovation Centre och IBM med finansiering från VINNOVA (Myndigheten för Innovationssystem).

Andrapristagare är UpWis Smart City Sensor Network, vilket är ett trådlöst nätverk för övervakning av föroreningar. De får tillgång till IBM Global Entrepreneur program och tillgång till IBMs mjukvaror och expertis.

Tredjepristagare är Envirocars elbilspool som får möjlighet till vidare utveckling av sin idé i ett av Uppsala Innovation Centres program.


13 mars 2015