Det är i Uppsala det händer

Evenemangsåret i Uppsala är fullspäckat. Nyligen avslutades Kulturnatten och på tur står Allt ljus på Uppsala som lovar att bjuda på något spektakulärt.

För första året är det Destination Uppsala som håller i Allt ljus på Uppsala. Tidigare var det Uppsala city som fokuserade på att marknadsföra festivalen till kultursugna Uppsalabor. Men nu breddas målgruppen.
– Våra målgrupper är fortfarande framför allt Uppsalaborna, men vi vänder oss även till kulturnyfikna personer nationellt, speciellt i Mälardalen. Vårt mål är att öka engagemanget från näringslivet för att det ska bli en stadsfest så att alla är med och bidrar. Vårt övergripande mål är att få fler besökare i city under den här månaden, säger Sofie Blomgren, projektledare på Destination Uppsala.

Jubileumsår för Allt ljus på Uppsala
Allt ljus på Uppsala är ett evenemang som hålls 4 till 27 november i centrala Uppsala med en slinga där ett antal objekt är ljussatta. Evenemanget hålls vartannat år och just i år hålls det för femte gången, vilket innebär att det blir ett jubileumsår.
– Vi kommer att ha färre belysta objekt i år, men ett jubileumsobjekt som blir mycket spektakulärt. Det är ett lokalt företag i Uppsala som har fått uppdraget, och vi lovar att det kommer att synas från hela Uppsala. Men vad det är, det är hemligt, säger Sofie.

Allt ljus på Uppsala har som syfte att dra besökare till centrala Uppsala, mitt i kalla och mörka november.
– Vi vill att människor ska känna intresse och förväntan, de ska ge sig ut och uppleva fantastiska saker! När man ändå besöker Allt ljus på Uppsala, kan man passa på att shoppa, fika eller gå på restaurang, låta sig inspireras även på andra sätt, säger Sofie.

Vad betyder den här typen av evenemang för Uppsalas näringsliv?

– Jag tror att det betyder jättemycket, det ger inspiration och det är roligt att det händer något. För enskilda näringsidkare kan det locka nya besökare till verksamheten. Till det här året är det många som arrangerar något i samband med Allt ljus på Uppsala, men vi hoppas att ännu fler tar tillvara på tillfället och engagerar sig. Är man ett gym kan man ju arrangera en träningsrunda längs slingan, och är man ett hotell kan man ordna ett övernattningspaket och någon aktivitet på hotellet. Det är bara fantasin som sätter gränserna! säger Sofie.

Så gick Kulturnatten
Kulturnatten hölls lördag 10 september i centrala Uppsala. I år förlängde man festen genom en konsert 22.00–02.00 på Uppsala Konsert & Kongress, där Nassim al Fakir och DJ Large stod för underhållningen. Nytt för i år var också att man genomförde en undersökning. Resultatet kan sedan jämföras med andra festivaler i Sverige.
– Det är viktigt att vi känner våra besökare för att vi ska kunna utveckla evenemanget på ett så bra sätt som möjligt. Nu kommer vi att få veta vilka besökarna är, vad de gillar, hur de vill ha information om evenemanget med mera och utifrån det kan vi utveckla Kulturnatten till ett ännu bättre evenemang, säger Sofie.

Vill ditt företag vara med under Allt ljus på Uppsala? Läs mer om hur du anmäler dig.

25 september 2016