Med världen som marknad

Varje år hålls Företagargalan i Uppsala. Mathias Johansson och de andra på ljudföretaget Dirac vann priset Årets komet vid förra årets gala. I år sitter han med i juryn.

Bild på Mathias Johansson

Årets komet delas ut till en person som äger eller driver ett företag som har växt ovanligt snabbt eller bedöms ha väldigt hög tillväxtpotential.
– Priset har betytt mycket för oss eftersom vi har synts lokalt. Det är viktigt när vi hittar samarbetspartners och när vi rekryterar folk, eftersom fler känner till oss. Det är också något som bygger en stolthet hos oss som jobbar för företaget när andra kan se att vi bygger något häftigt i lilla Uppsala, säger Mathias.

Bra ljudupplevelse
Dirac startade 2001 som pionjärer inom digital optimering inom ljud. Deras mål är att säkerställa att vi konsumenter får en bra ljudupplevelse i allt från hörlurar till tv-apparater, mobiltelefoner och bilar.
– Vi läser av bristerna i ett ljudsystem och skapar sedan en mjukvara för det systemet som kompenserar för dess brister. För alla ljudsystem har brister. Den här mjukvaran licensierar vi till tillverkare av alla typer av ljudsystem. Vår teknik kan göra ljudsystem både billigare och bättre, berättar Mathias.

Dirac arbetar främst inom tre affärsområden, bilar, hemmaljudsystem och mobiltelefoner. Deras största marknader är i dag Kina, USA, Japan och Tyskland. Några av deras kunder på bilmarknaden är BMW, Bentley, Rolls-Royce och nu senast Volvo. Just Volvo använder deras teknik i sina nya premiumljudsystem. En annan kund är Kinas omtalade mobiltillverkare Xiaomi. Diracs teknik användes under 2015 i miljontals mobiltelefoner från flera stora mobiltillverkare.

Huvudkontor i Uppsala
Företagets ledning sitter i Uppsala och det är här som utvecklingen sker. Och de har inga planer på att flytta huvudkontoret någon annanstans.
– Vi ser mest fördelar med att sitta i Uppsala. Närheten till Arlanda är nödvändig för oss. Och jag tror inte att alla företag måste sitta i Stockholm, utan det behöver vara utspritt över hela Sverige. En annan anledning är vårt nära samarbete med Uppsala universitet, där vi kan dra nytta av deras forskningskompetens och vi kan sponsra dem och rekrytera nyexaminerade personer, säger Mathias.

Planer för 2016
– Vi ser stora möjligheter att fortsätta växa i både Kina och USA i år. Vi anställer folk i Uppsala just nu med det syftet. Det kommer också komma ut nya roliga produkter med vår teknologi under året, mer kan jag inte säga. Vår utmaning är just nu att hinna med, eftersom den här marknaden håller på att skapas just nu, säger Mathias.

Företagargalan arrangeras av Företagarna och äger rum på Uppsala slott den 12 maj. Uppsala kommun är huvudpartner i årets gala. Vid galan delas priser ut till Årets företagare, Årets komet, Årets samhällsinsats, Årets handel, Årets unga företagare och Årets innovation.

Läs mer om Dirac
Läs mer om Företagargalan

22 mars 2016