Uppsala är Sveriges bästa stadskommun

Uppsala är för andra året i rad Sveriges bästa stadskommun att bo i, enligt tidningen Fokus stora kommunrankning "Bäst att bo 2015" som presenterades torsdag 28 maj.

I den totala rankningen av Sveriges 290 kommuner kom Uppsala på andra plats, vilken är en förbättring från plats 4, år 2014.

- Vi är jätteglada och stolta över det här resultatet. Det händer mycket i- och runt om kring Uppsala och vi utvecklar kommunen till en hållbar och attraktiv plats att bo, leva och driva företag i, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

Fokus kommunrankning är uppdelad i fyra kommunkategorier; storstads-, stads-, landsbygds- och glesbygdskommun. Kategoriindelningen görs efter Jordbruksverkets definition av storlek på kommun, det vill säga hur många som bor i respektive utanför tätorten.

Enligt Fokus har resultatet tydliga kopplingar till vad forskningen säger om vad som gör en ort attraktiv. Det är 45 olika statistikvariabler inom olika områden som mäts, till exempel "att vara ung" "att vara äldre" "att ha familj" och "att arbeta".

Uppsala vann kategorin stadskommun i konkurrens med 45 andra städer.

Läs mer om rankningen i på tidningen Fokus webbplats www.fokus.se.

28 maj 2015