Nya friska tag på UKK

Att skapa en mötesplats mellan människor, mellan generationer och mellan branscher. Det är några av nya vd:n Lena Frisks mål för konserthuset.

Bara en månad innan Uppsala Konsert & Kongress (UKK) invigdes flyttade Lena Frisk tillbaka till barndomsstaden, efter 20 år i Malmö.

foto: Robert Blombäck

– En av orsakerna var faktiskt att UKK byggdes. En sådan stor satsning skickar ut en signal om vilken stad man vill vara, och jag vill bo i en stad med mycket kultur, säger hon.

Varför?
– Kulturella upplevelser är det som gör att vi utvecklar vårt intellekt, och det är något vi som mäniskor har ett stort behov av. Genom kultur kan vi meddela sådant som vi inte kan kommunicera på något annat sätt.
Kultur behövs där det vanliga språket inte räcker till helt enkelt, säger Lena.

En blandning mellan gammalt och modernt
Som nyinflyttad gammal Uppsalabo såg Lena vissa saker med nya ögon.

– När jag bodde här gillade jag inte konservatismen, där man gärna vill att allt ska vara som på 1300-talet. Men idag kan jag se att dynamiken mellan det konservativa och det moderna skapar något unikt som väldigt få städer har idag.

Som att det tog 60 år innan man kunde bestämma sig för att bygga ett konserthus. Men det var ju tur att man gjorde det, säger hon.

Jobbet som passade henne
Lena berättar att det kändes självklart att söka jobbet på Uppsala Konsert & Kongress eftersom deras verksamhet innefattar allt hon kan, älskar och alltid har jobbat med. Musik, kultur, restaurang, möten och event. Dessutom älskar hon både huset och det goda rykte som det har internationellt.

– Jag tror att jag kan jag göra mycket för att utveckla UKK med mina erfarenheter, säger hon och berättar att hon vill skapa en plats där personer från olika branscher och olika generationer kan mötas.

– Jag lärde mig mycket under min tid i Malmö, när staden gick från att vara en liten före detta industristad till att bli ett kunskapscentrum och en framtidsregion. Och de erfarenheterna är perfekta att ta med in i en tid när Uppsala växer som mest. Det är vid möten mellan olika generationer och olika branscher som det händer saker, säger hon och fortsätter.

– Jag vill också att UKK ska komplettera sin verksamhet med konsert och kongress genom att mer bli ett kulturcentrum där alla får plats och där alla hittar något som passar dem.

En kulturellt fullspäckad höst
Några exempel på hur huset kan användas ser vi på höstens program. Som Markets där lokala designers och hantverkare får ställa ut sina kreationer och sälja dem. Men även en barberare som visar hur man bäst trimmar skägget, en ingenjör som visar hur man bygger sin egen robot och en hel dag när restaurangen blir en snabbmatsrestaurang signerad av musikbandet Bob Hund.

– Vi har en lång lista på konstnärliga artister som vi vill jobba med på olika sätt. Bob Hund är ett exempel på det. Det här konceptet har vi arbetat fram tillsammans med dem, och det är precis så jag vill jobba för att alla människor ska känna att de hittar något här.

Fakta:
Utbildning: Har pluggat Nordiska språk och sociologi vid Lunds universitet och Nordiska språk och litteraturvetenskap vid Uppsala Universitet.

Gjort tidigare: Jobbade i Öresundsregionen och drev olika utvecklingsprojekt inom kultur, vd för Stockholm Jazz Festival och vd på Fasching i Stockholm.

Kulturkonsumtion: "Just nu blir de mycket teater och opera". Inspireras även mycket av författaren Paul Auster.

3 november 2015