Rekordmånga Gasellföretag i Uppsala

3 december avslöjade Dagens industri vilka som blev årets gasellföretag. I Uppsala blev siffran rekordstor med 18 företag som uppfyllde kriterierna.

Begreppet gasell myntades på 80-talet av amerikanen David Birch som ansåg att det är de mindre och snabbväxande företagen som skapar flest nya jobb i samhället.

Sedan år 2000 delar tidningen Dagens industri ut priset DI Gasell till Sveriges snabbast växande företag. Syftet är att inspirera Sveriges entreprenörer.

Rekordsiffra i Uppsala
I Uppsala blev antalet gasellföretag 18 stycken. Det är den högsta siffan någonsin. Ett av Uppsalaföretagen företagen är Alma Assistans AB. De jobbar med personlig assistans och ledsagarservice för personer i alla åldrar.

– Det känns roligt att bli gasellföretag i år igen, förra året blev vi det första gången och fick då också Uppsala läns gasellpris, säger Simon Grabavac, vd och ägare av Alma Assistans.


Företaget startade 2010 i Uppsala, och finns i dag även i Jönköping. De har 450 anställda, varav 240 är på heltid.

Hur ser planerna ut framöver?

– Vi planerar att växa i samma takt som hittills. Eftersom vi har huvudkontoret och ledningen i Uppsala kommer vi att satsa på att växa i Uppsala län. Anledningen är att vi vill finnas nära våra kunder, vi tror att det är ett vinnande koncept i längden, säger Simon.

Företag från olika branscher
Ett annat företag som blev gasellföretag är Carlsson VVS Entreprenad i Uppsala AB. De är runt 20 anställda och utför vvs-installationer.

– Det känns bra, och anledningen till att vi har kunnat bli ett gasellföretag är vår kompetenta och flexibla personal som är tvärsäkra på leveranserna säger Linus Carlsson, en av ägarna i företaget och fortsätter:
– Utmärkelsen är jättekul, men det är ingenting som vi har strävat mot. Vi vill bara göra ett så bra jobb att våra kunder rekommenderar oss för andra, det är så vi växer per automatik.


Hur ser det ut framöver?

– Det ser riktigt bra ut, vi har allt under kontroll.

Så utses ett gasellföretag
Arbetet startar med att Dagens industri går igenom de fyra senaste boksluten för alla svenska aktiebolag som har lämnat in sina årsredovisningar till Bolagsverket.

Därefter tittar de vilka företag som uppfyller alla kriterier, som bland annat är att ha minst tio anställda och har vuxit organiskt. Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen.

Gasellkriterierna
En Gasell har
• en omsättning som överstiger 10 Mkr
• minst tio anställda
• minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret
• ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
• ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
• i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
• sunda finanser.

17 december 2015