Uppsala satsar grönt

12 november var det dags för Uppsalas företag att visa upp sig på Connect Green Day. En mötesplats för företagare inom energiteknik och för investerare.

Connect Green Day är en långsiktig nationell satsning som vill främja svensk miljöteknik. Arenan vänder sig till de entreprenörer som söker kapital för att kommersialisera sina idéer.

På Green Connect får deltagarna lyssna på företag som lyckats inom det aktuella branschområdet samt träffa investerare.

Målet är att skapa en mötesplats mellan entreprenörer och investerare som är intresserad av miljöteknik. För Uppsala kommun är energiteknik ett prioriterat branschområde. Kommunen stödjer evenemanget för att det är ett viktigt led i kommunens ambition att skapa fler jobb inom kunskapsintensiva branscher.

Företagen var på plats
Ett företag som var på plats var Disruptive Materials AB som säljer Upsalite. Upsalite är ett material som består av magnesiumkarbonat med många små porer. Porerna gör att Upsalite tar upp fukt väldigt bra och kan till exempel laddas med läkemedel för att öka lösligheten.

– Våra produkter kan användas inom vattenrening, gasrening, avfuktning och som läkemedelsbärare. Den kan hjälpa miljön genom att rena vattnet från skadliga tungmetaller och göra torkutrustning mer energieffektiv, säger Mattias Karls, vd på Disruptive Materials AB.

Hur var det att vara på Connect Green Day?

– Det är alltid kul att träffa andra entreprenörer och representanter från innovationssystemet. Min kollega Björn gjorde en riktigt bra pitch. Det är alltid kul att få förklara vad vi håller på med och få fler att bli lika entusiastiska som vi är, säger Mattias.

Ett annat företag som var där var Pharem Biotech. De utvecklar enzymer som specialiserar sig på att bryta ner miljögifter. Deras huvudprodukt är ett filter som är utvecklat för att ta hand om organiska miljögifter mot kommunala reningssystem, exempelvis läkemedelsrester, bisfenol A och PFOS.

– Just nu är vi med i ett samarbetsprojekt med IVL och SYVAB som driver ett reningsverk i Södertälje. Där testar och demonstrerar vi produkten. Det handlar om att visa upp tekniken för att visa att allt fungerar som det ska, så att reningsverken känner sig trygga i att köpa vår produkt, säger Martin Ryen, vd för Pharem Biotech.

Hur kan er produkt förbättra miljön?

– När olika ämnen kommer ut i vattnet kan det ha olika påverkan. Antibiotika kan orsaka antibiotikaresistens och p-piller kan förstöra könsutvecklingen hos fiskar. Det är sådant som berör hela vårt ekosystem och till slut såklart även oss människor. Det handlar om 25-50 ämnen som kan komma ut och som vårt filter kan stoppa, säger Martin.

Connect Green day arrangerades av Connect. Läs mer om Connect Green som är en långsiktig nationell satsning tillsammans med Energimyndigheten som syftar till att främja svensk miljöteknik.
 

26 november 2015