Innovationstävling för bättre luft

Tävlingen CleanTech Challenge är öppen för alla som har en innovativ idé som de tror kan bidra till att Uppsala får en bättre luftkvalité.

Urbanisering skapar utmaningar

‒ År 2050 kommer 70 procent av världens befolkning att bo i städer. Att skapa smarta lösningar för att hantera de utmaningar urbaniseringen ger är nödvändigt. Vi tror att de mest innovativa idéerna skapas när man utgår ifrån sina mest närliggande utmaningar, det vill säga de man ser och upplever i staden man bor i. WeGoGreen ger just den möjligheten, och därför stödjer IBM det här projektet, säger Susanna Salwén, Corporate Citizenship & Corporate Affairs Manager på IBM.

Innovativa lösningar behövs

‒ Uppsala når, liksom flera andra svenska städer, inte upp till EU:s krav på luftkvalitet. Vi måste minska luftföroreningarna i Uppsala innerstad och för det krävs fler innovativa lösningar. Miljötekniktävlingen CleanTech Challenge kommer att ge nya, spännande idéer om resvanor, stadsutveckling, ekosystem och transportsystem. Jag ser fram emot alla smarta förslag som blir resultatet av tävlingen, säger kommunalrådet Maria Gardfjell (MP).

Hoppas på stort engagemang

‒ Vi hoppas på ett stort engagemang bland stadens invånare där bra idéer kommer att uppmärksammas och belönas. Vårt mål är att tillsammans med våra partner bli ledande i Sverige inom området öppna innovationstävlingar. Alla partner och intressenter bidrar till att skapa ett komplett ekosystem och en plattform som kan ta innovationstävlingar till nästa nivå, säger Panos Kollias, en av initiativtagarna till CleanTech Challenge.

Priser

Den vinnande idén får 50 000 kronor och möjlighet att realiseras i samarbete med Uppsala kommun. Andra pris innebär att vinnaren får utveckla sin idé som ett projekt inom IBM:s globala program IBM Global Entrepreneur och på IBM:s plattform. Vinnaren av tredje pris får utveckla sin idé med affärsutvecklingsstöd från företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre. Innovationstävlingen har fått 600 000 kronor i stöd av Vinnova.

WeGoGreen genomför innovationstävlingen i samarbete med bland andra IBM, Uppsala kommun, Regionförbundet i Uppsala län och Uppsala Innovation Centre.

Tävlingen pågår till mars 2015.

Läs mer på CleanTech Challenge webbplats.

12 december 2014