IT-entreprenörer stöttar varandra

Johannes Ridderstedt är en sann entreprenör med många projekt på gång samtidigt. Ett av dem stavas Capsule, en nystartad mötesplats för IT-entreprenörer i Uppsala. Johannes brinner för att få andra människor att nå sin fulla potential.

– När man driver ett nytt företag är det viktigt att kunna dela sina erfarenheter med andra i samma situation. För två år sedan träffade jag själv Grégoire Gilbert, en fransk entreprenör som har flytta hit till Uppsala. Vi har hjälpt och stöttat varandra väldigt mycket, med allt från rekrytering till teknik och finansiering och inte minst med kontakter. Det var vi två som fick idén att hjälpa andra i samma situation, berättar Johannes.

Så startades Capsule
Med hjälp av bidrag från Uppsala kommun och en tredje person, Lucas Grönlund, startade de Capsule.
– Det är en sak att träffa folk i grupp, men det är en helt annan sak att bygga upp ett förtroende och våga visa interna siffror och prata om vilka investerare som verkar pålitliga. Det är den typen av närmare utbyte som vi vill skapa med Capsule, berättar Johannes.

När vi pratas vid på telefon var det 1,5 vecka sedan de öppnade dörrarna till lokalen. Och redan då var hälften av de 15 platserna fyllda. De tre delägarna höll då intervjuer med personer varje dag för att se om de skulle passa in i kulturen. Men Capsule är inte Johannes första initiativ för att stötta IT-entreprenörer i Uppsala.
– I januari startade vi ett digitalt samtalsforum som idag har 125 medlemmar. Där kan man vara med och byta erfarenheter med andra, bara ställa en fråga eller hålla kontakten med personer som man har träffat på fysiska träffar. Det har varit väldigt lyckat, och det är fantastiskt att se att personer både får jobb och sår frön till nya samarbeten där.

Populära träffar en gång i månaden
En annan satsning är Uppsala Tech Meetup som Johannes startade för två år sedan. Det är ett nätverk som träffas en gång i månaden och fokuserar på teman från webbutveckling till finansiering.
– Vi har runt 400 medlemmar och det kommer alltid runt 40 personer på varje träff. Nätverket startade jag för att jag hade svårt att få med mig personer till Stockholm för att gå på träffar med andra entreprenörer. Idag är det väldigt enkelt att få med sig personer hit!

Engagemanget för att stötta IT-entreprenörer stannar inte där. Det finns redan nu fler projekt på gång.
– Om vi märker att efterfrågan att sitta på Capsule är större är utbudet på 15 platser så kanske vi kommer att utöka det. Vi har också startat ett magasin där tanken är att personer i vår "community" ska bidra med artiklar. Vi har dessutom ett mentorskapsprogram på gång där vi vill koppla ihop blivande entreprenörer med mer erfarna som träffas regelbundet. Där har vi sett ett intresse från båda håll.

Varför har ni valt Uppsala?

– Det finns många fördelar med att starta företag i Uppsala. Det är enklare att hitta kontor centralt, enklare att rekrytera utvecklare på grund av lägre konkurrens och man kan ta sig med cykeln överallt på 15 minuter. Dessutom har man närheten på 40 minuter till Stockholm om man behöver träffa investerare eller gå på olika nätverksträffar, säger han och fortsätter.

– Det vi gör är att knyta ihop den energi som redan finns i staden så att vi kan få ut mer av det som olika entreprenörer gör. Personligen brinner jag för att folk ska nå sin potential. Vi tror också att Capsule är bra för Uppsala. Om IT-entreprenörer väljer att stanna kvar och starta sitt företag i Uppsala skapar det arbetstillfällen. Det i sin tur kan få fler studenter att stanna kvar i staden efter studierna och göra Uppsala mer intressant för investerare. Det vi vill göra är att inspirera entreprenörer att våga satsa på sin dröm och att ge konkret hjälp till de entreprenörer som redan har vågat.

25 september 2016