Kommunen utmanar Uppsalas näringsliv i fikatävling

20 oktober är det dags för årets upplaga av fikautmaningen Fairtrade Challenge. En tävling som går ut på att samla flest antal fikapauser med Fairtrade-märkta produkter på en enda dag.

Det är föreningen Fairtrade Sverige som arrangerar tävlingen tillsammans med flera andra aktörer och Uppsala kommun är en av dem. Målet är att uppmärksamma Fairtrade-märkningen av produkter och visa att den gör skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

Det är åttonde året i rad som Fairtrade Challenge går av stapeln och deltagandet stiger varje år. Förra året samlades 630 000 fikadeltagare fördelat på 11 000 fikapauser. Fika ordnades på många olika ställen som kaféer, arbetsplatser, skolor, men också hemma hos enskilda personer.

Uppsala kommun är sedan två år tillbaka en diplomerad Fairtrade City.
– Vi vill uppmuntra det lokala näringslivet, butiker, restauranger och arbetsplatser, att fortsätta engagera sig och att öka antalet Fairtrademärkta varor, säger Andreas Haesert, samordnare för Fairtrade City på Uppsala kommun.

– Vi hoppas att vi tillsammans med företagen i Uppsala kan samla så många fikadeltagare som möjligt, avslutar Andreas.

Vill man vara med så går man bara in och registrerar sin fikapaus direkt på Fairtrade Sveriges webbplats. Där finns också en hel del inspiration och tips på fikainnehåll.

Läs mer om Uppsala Fairtrade City
Registrera fikapausen på din arbetsplats: http://fairtradechallenge.se/

25 september 2016