Ett händelserikt år!

Drygt ett år har jag nu haft min roll som näringslivsdirektör i Uppsala kommun, och så här inför julen är det tid att reflektera en stund.

Det har varit ett roligt och stimulerande år men också väldigt annorlunda att gå från det privata näringslivet till offentlig verksamhet. Jag har stor respekt för den bredd av verksamhet kommunen har ansvar för och för att Uppsalaborna ska få den service de har behov av genom i stort sett hela livet.
Det är många små och stora frågor för de folkvalda att hantera och för oss tjänstemän att förbereda och genomföra.

Ett händelserikt år
Det har varit ett händelserikt år och vissa saker kommer jag att tänka på:

Uppsala Innovation Center har blivit rankad som den tionde bästa företagsinkubatorn i världen. Tänk vilken juvel i vårt fantastiska innovationsstödsystem som tillsammans har levererat en hel rad med nya start up- bolag under året.

Vi har öppnat kommunen som testbädd och börjat jobba tillsammans med Innovation Akademiska kring det första av flera referensprojekt. Ett företag verifierar nu sin produkt inom den sociala omsorgen och både vi och företaget lär sig massor.

När det gäller företagsservice så ökade vi vårt NKI (Nöjd Kund Index) från 62 till 66 av index 100. Det går åt rätt håll och glädjande är att vårt arbete med kundbemötande har haft effekt, då kundens upplevelse av kommunens bemötande har ökat från 67 till 74. Men vi har mer kvar att jobba på vad gäller effektivisering och leverans.

Kommunens politiker och tjänstemän har gjort ett stort antal besök hos företagare vilket har gett oss bra återkoppling på vad vi kan förbättra.

Uppsala är också en bra plats att driva företag-, samt bo och leva i. För andra året i rad har vi utsedds till Sveriges bästa stadskommun, enligt tidningen Fokus kommunrankning "Bäst att bo 2015".

GE Healthcare i Uppsala tog hem en expansionsinvestering på 870 miljoner kronor i tuff konkurrens med Asien och USA.

Vi har haft en rad spännande event allt från Uppsala Health Summit om antibiotika resistens, Solel-mässa, Uppstart, Anders Wall föreläsning, UF-mässa, Green Connect day och många fler därtill.

Det finns många stimulerande och utmanande uppgifter att ta tag i nästa år men först en välbehövlig julledighet.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Yvonne Näsström
Näringslivsdirektör

Foto: Stewen Quigley

17 december 2015