Etableringschef vill se Uppsala växa

Mats Eriksson är ny på posten som etableringschef inom Uppsala kommun. Vi ringde upp honom för att höra hur han ser på sin roll och vilka planer han har för Uppsalas företag.

Vem är du?

– Jag bor i Norby med fru och två pojkar på 10 och 11 år. De spelar fotboll så det har blivit mitt intresse att vara med där. Själv spelar jag tennis och padel och har själv varit tennistränare i 20 år. Från att jag var 14 år har jag varit på UTK-hallen och jobbat med allt möjligt. Jag var även entreprenör och den som drev reception, shop och cafeteria under en period.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Efter att ha varit entreprenör blev jag headhuntad till systembolaget och jobbade som etablerare där i 4 år. Då jobbade jag i nästan hela Sverige och åkte runt och träffade många olika kommuner. Därefter var jag etableringschef på Ica Sverige i 8 år och hade ansvar för butiksnätet i Stockholm och Uppland. Min viktigaste roll var att stärka ICAs butiksnät genom att bland annat etablera nya butiker och hjälpa till med att stärka de befintliga butikerna. Och nu är jag här i Uppsala som ny etableringschef.

Varför valde du Uppsala kommun?

– Jag fick ett erbjudande som jag helt enkelt inte kunde tacka nej till. Att bidra till att det ska skapas 70 000 nya jobb är en tuff och häftig utmaning. Jag tror att vi kan nå målet, eftersom det finns bra förutsättningar här i Uppsala, med näringslivsenheten inom kommunen och med Uppsalas två universitet, närheten till Arlanda och det starka drivet som finns i många små kunskapsintensiva företag.

Vad jobbar en etableringschef med?

– Jag ska arbeta mycket med fastighetsägare och markägare för att hitta bra lösningar för företag att växa och etablera sig i Uppsala. Jag ska också, som kommunens representant, bidra till en bra dialog med näringslivet.

Vad börjar du med?

– Till att börja med ska jag utöka mitt nätverk i Uppsala med fastighetsägare och med organisationer som stöttar och rekryterar företag. Jag behöver också ta reda på vad kommunen har att erbjuda och hur vi jobbar.  Min roll är att se vad jag kan erbjuda nya företag som vill komma in i Uppsala och också befintliga företag som vill expandera.

Hur kommer du att prioritera?

– Min långsiktiga prioritering är att nå målet med 70 000 nya jobb i Uppsala till år 2050. Det når vi genom att hjälpa kunskapsintensiva företag att etablera sig och att expandera.  Det kommer att skapa många ringar på vattnet som gynnar alla företag. Jag brinner för att hjälpa människor att hitta en lösning där alla är vinnare i slutändan.

Hur ska vi få hit fler företag till Uppsala?

– Vi måste arbeta aktivt för att träffa befintliga, nya och blivande företag. Och kommunen måste skapa förutsättningar för att det ska bli smidigt att etablera företag i Uppsala kommun. Vi måste också kommunicera Uppsala som en attraktiv stad där man vill ha sitt företag.

Kommer näringslivet i Uppsala att märka att du finns på plats?

– Det hoppas jag, jag har till exempel möten med Handelskammaren och ska försöka vara med i den typen av organisationer där näringslivet är representerad. Jag hoppas också att företag i Uppsala känner att de kan kontakta mig om de vill expandera och vill ha hjälp med det.

26 oktober 2016