Uppsala på silverplats som Årets Stadskärna 2015

Uppsala har placerat sig på en hedersam silverplats i utmärkelsen Årets Stadskärna 2015. Det är en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan som varje år delas ut av Svenska Stadskärnor.

Den årliga utmärkelsen ges till den svenska stad som under föregående år gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Svenska stadskärnors styrelse uppmärksammade Uppsalas målinriktade arbete de senaste åren och nominerade Uppsala till priset.

- Vi är väldigt stolta över att ha placerat oss på en silverplats i den här tuffa konkurrensen. Nu ser vi att vårt långsiktiga och hållbara utvecklingsarbete med bland annat Årummet och Dragarbrunnsgatan gett ett gott resultat. Vi fortsätter vårt goda samarbete mellan kommunen, Uppsala Citysamverkan, handlare och fastighetsägare. Det är viktigt för hela Uppsala kommun att city är attraktivt och levande, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

- Vi är jätteglada och stolta över silverplatsen. Stadskärnan har växt och utvecklats och vi ser att fler trivs i Uppsala city. Vi är många som har bidragit till utvecklingen och kan känna sig stolta över vår stadskärna. Inte minst Uppsalaborna som gör stan till en levande och attraktiva stadskärna, säger Arne Skoglund, ordförande i Uppsala Citysamverkan.

Uppsala delar silverplatsen med Gävle och gratulerar Örebro till vinsten. Årets Stadskärna delades ut för 21:a året i rad den 21 maj 2015 vid Svenska Stadskärnors konferens i Kristianstad.

Läs Uppsalas jurypresentation på Uppsala Citysamverkans webbplats.

21 maj 2015