Space – kreativ arbetsmiljö för unga tech-företag

För några av Uppsalas startupföretag går flyttlasset till Klostergatan i början på september. Där kommer det nya Space att finnas, en yta på 1 000 kvadratmeter där personer inom tech-branschen kan mötas, arbeta under samma tak och gå på event ihop.

Bakom detta nya projekt står entreprenören Jason Dainter och medgrundare Kristofer Klerfalk som båda är bosatta i Uppsala.

– Jag har egentligen skapat det jag själv har saknat. Jag jobbar inom tech-branschen och har saknat ett ställe att hänga på tillsammans med andra entreprenörer och studenter, ett ställe som håller events på kvällarna och dit man kan komma och bara ta en kopp kaffe med andra i samma situation, säger Jason Dainter.

En plats att samlas på
Space är ett samarbete mellan Akademiförvaltningen, Uppsala kommun och näringslivet. Jason berättar att tanken är att studenter inom tech- och startupföretag, både de som är precis nystartade och de som har kommit lite längre, ska ha ett ställe att samlas på. Hit kan man ta med sig sin dator, sitta och dricka kaffe och prata med andra som befinner sig i samma situation och brottas med samma typ av utmaningar. Idén är att du kan bli medlem kostnadsfritt och få möjlighet att använda större sociala utrymmen. Du kan också betala för att hyra ett skrivbord per timme eller hyra en större eller mindre lokal för att sitta där själv eller tillsammans med ditt företag.

– Ett stort problem bland startupföretag i Uppsala är kostnaderna för personal och hyror. På vår yta blir det billigare att hyra, vilket kan underlätta för många, säger Jason.

En trend som har växt fram
Jason är inte den första att komma på den här idén. Det har länge varit populärt i England och USA, ett av företagen som var först ut var Google. Idag finns det framgångsrika utrymmen i Stockholm, men hittills har Uppsala saknat ett ställe.

– Det ligger helt rätt i tiden just nu att skapa det här eftersom Uppsala är den stad som växer mest i Sverige, säger Jason.

Vad är ditt mål?

- Det finns många exempel på miljardföretag som har skapats av personer som studerade och möttes i Uppsala, som Skype, Mysql och Klarna, men ingen av dessa stannade i Uppsala efter sina studier. Det är ett av de enklaste problemen att lösa enligt mig, säger Jason.

När vi pratar med Jason första gången är det precis innan han lanserar nyheten för pressen. Då väntar han på att Huffington post, ABC, Tech Stockholm och Nordic web ska ringa.  

- Uppsala måste synas mer i de stora medierna, för det är då vi sätter oss själva på kartan, säger Jason.

26 augusti 2016