Uppsala Årets studentstad 2015/2016

Torsdag 16 april utsågs Uppsala till Årets studentstad 2015/2016 av Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Uppsala får utmärkelsen bland annat på grund av det täta samarbetet mellan kårerna, universiteten och kommunen.

– Det är jätteroligt att Uppsala utsetts till Årets studentstad. Med min bakgrund som kåraktiv värmer detta naturligtvis hjärtat extra mycket.

Utmärkelsen är en bekräftelse på det målmedvetna arbete våra två universitet, kommunen och alla engagerade studenter bedrivit. Från kommunens sida kommer vi nu jobba vidare med arbetet att förbättra vardagen för våra studenter, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Studentstadskommitténs motivering
"Uppsala utmärker sig som en stad vilken arbetar för studenternas bästa. Studenternas närvaro är en självklarhet och en nödvändighet i samtalen kring hur Uppsala utvecklas och växer som stad. På det anrika universitetet vågar de tänka nytt, bland annat genom ett spännande utvecklingsarbete för att stärka studenternas möjligheter att forma sin utbildning.

I kommunen sker ett medvetet arbete för att överbrygga den stora universitetsstadens klassiska utmaningar och skapa miljöer som tillfredsställer olika studenters behov. Det starka samarbetet mellan kommunen, de två universiteten och studentkårerna strävar mot det gemensamma målet att sätta studenterna i centrum vilket gör det tydligt att Uppsala inte bara är en av Sveriges äldsta studentstäder utan också SFS Studentstad 2015/2016."

– I Uppsala arbetar kommunen, studentkårerna och universiteten tillsammans för att sätta studenter i centrum. Uppsala har många studenter och en lång historia, men lyckas ändå tänka nytt för att både inom lärosätets utbildningar och i stadsplaneringen förbättra för studenterna. Det vill vi belöna genom att tilldela Uppsala priset Årets studentstad 2015/2016, säger SFS ordförande Rebecka Stenkvist.

Prisutdelning kommer att ske under banketten vid SFS fullmäktige i Trollhättan lördagen den 25 april.

Utmärkelsen Årets studentstad delas ut av SFS sedan 1999. Andra städer som var aktuella inför studenstadskommitténs sista överläggning var Jönköping och Örebro. Förra året gick priset till Trollhättan.
För mer information


 

16 april 2015