Uppsala i framkant inom tekniska start-ups

Sajten The Nordic Web publicerade nyligen en sammanställning av antalet startup-investeringar som gjorts i nordiska städer. Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn dominerar startup-scenen och är därför inte inräknade, men övriga städer har rankats och Uppsala hamnar på en hedervärd åttondeplats.

Bild på Johan Rosén
Foto: Stewen Quigley

Vad är då en start-up och vad är det som gör att Uppsala ligger så bra till? En start-up är ett innovativt, nystartat företag designat för att växa snabbt och färska siffror visar att antalet nya tekniska företag i Uppsala ökar. En av anledningarna till detta är säkert de goda förutsättningar för utveckling som erbjuds.
- Vi har flera riktigt bra utbildningar inom IT vid Uppsala universitet, som t.ex. ingenjörsutbildningen STS (System Teknik Samhälle) som sätter in tekniken i ett samhälleligt sammanhang. Det finns också påbyggnadskurser av hög kvalitet för entreprenörer där personer utbildas i att bilda start-ups, säger Johan Rosén, näringslivsstrateg i Uppsala kommun.

Världens tionde bästa företagsinkubator
I Uppsala finns också inkubatorn Uppsala Innovation Centre (UIC), som har rankats som världens 10:de bästa, och Europas 5:e bästa, företagsinkubator med universitetskoppling av UBI Global 2015. UIC stödjer entreprenörer, forskare, innovatörer och företagare i arbetet med att kommersialisera sina idéer och utveckla sitt affärsmannaskap. Hela 9 av 10 av UIC:s alumnbolag är fortsatt aktiva på marknaden. Målsättningen är att bidra till att fler livskraftiga tillväxtföretag med hög överlevnadsgrad utvecklas.

Det pågår även en mängd spännande och innovativa projekt med fokus på start-ups där Uppsala kommun är med och stöttar på olika sätt. Det handlar om allt från events till möten och arrangemang med syfte att locka talanger och investerare till Uppsala.
- Sveriges största e-sportevenemang, dataspelsfestivalen Birdie, anordnas här. Uppsala hackathon och Hackup är möten och tävlingar med syfte att skapa nya digitala uppfinningar inom 8 till 24 timmar. Och så har vi Uppstart, ett av Sveriges största evenemang med fokus på finansiering av tekniska start-ups, berättar Johan Rosén.

Uppsala – en bra plats att vara på
Enligt Johan Rosén ser framtiden mycket ljus ut. Han menar att fokus för Uppsala kommun framöver är skapa förutsättningar och drivkraft att få de nystartade företagen att stanna med sitt huvudkontor i Uppsala, och samtidigt växa globalt.
- Genom att säkerställa tillgången till nödvändig kompetens och investeringsvilligt kapital får vi större internationella bolag att intressera sig för Uppsala. Anledningen är enkel, de vill vara där framtidens framgångssagor föds, där de välutbildade, kunskapsintensiva företagen skapas och där högkompetent arbetskraft ständigt utbildas. Och då är Uppsala en bra plats att vara på.

22 mars 2016