UIC ger företagsstöd till nyanlända

Helgen 23–24 april anordnade företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre (UIC) en workshop, kallad Business Startup Bootcamp, för nyanlända flyktingar. Syftet var att hjälpa gruppen att utveckla sina affärsidéer för att lättare kunna integreras i samhället.

– Jag är själv god man till några ensamkommande flyktingbarn. Det fick mig att tänka, att det vi gör på UIC om dagarna, att hjälpa personer att utveckla sina bolag, det skulle vi kunna göra för flyktingar och nyanlända också, berättar Lars Dahlbom, Business Development Advisor på UIC och initiativtagare till workshopen.

Nyanlända kan börja direkt
Lars berättar att många av de nyanlända tror att de inte kan göra något innan de får uppehållstillstånd.
– Men så är det inte! Även om man inte kan få en anställning innan man får arbets- eller uppehållstillstånd, kan man göra mycket värdefullt arbete innan man startar ett bolag. Där kan vi bidra till att personer kan arbeta systematiskt med att utveckla sin affärsidé, som kanske grundar sig på ett problem som de har sett under sin färd till Sverige, som de har uppmärksammat i sin situation som asylsökande eller en verksamhet som man har drivit i sitt hemland och som man tycker behövs här, säger Lars.

Under helgen fick deltagarna arbeta praktiskt med att vässa sin affärsidé, identifiera en marknad och kontakta sin målgrupp på olika sätt för att undersöka om produkten eller tjänsten löser det problem man formulerat – om idén håller.
– In these two intensive workshop days, I have learned so much. UIC's business advisors gave us relevant information and questions that either let your imaginary idea break on the rock of reality or step forward on the road of success. I recommend that everyone who wants to start a successful business attend their business startup program, säger Saad Mushtaq från Irak.

En utmaning på vägen var att nå ut till nyanlända, att hitta de rätta kanalerna.
– Men vi har gått via Uppsala kommun, via Arbetsförmedlingen och via Migrationsverket. Nu är vi jätteglada över att vi fick tillräckligt många anmälda så att vi kunde köra vår bootcamp. Vi tror att det kan hjälpa den här gruppen att få jobb och att integreras i samhället, säger Lars Dahlbom.

Utvärdering av helgens workshop
Deltagarna blev naturligtvis inte klara med sin affärsmodell efter en helg, men de har fått hjälp att förstå hur de kan gå vidare.
– Om de har frågor eller behöver mer stöd så är de välkomna att kontakta oss, så kan vi se om vi kan fortsätta hjälpa dem. Vi har ett naturligt och upparbetat sätt att fånga upp personer som har riktigt bra affärsidéer här, säger Lars Dahlbom.

Om utvärderingen av helgens workshop visar på ett lyckat resultat, planerar UIC att fortsätta med dessa bootcamps – en gång under våren och fler senare under hösten.
– Förhoppningen är att vi märker att det är en fungerande metod för att hjälpa till att integrera och skapa arbetstillfällen för den här gruppen, avslutar Lars Dahlbom.

Läs mer om UIC

29 april 2016