Unikt mejeri i Uppsala

Ultuna mejeri grundades 2014 och är Sveriges första helveganska och ekologiska mejeri. Tidigare i år fick de, tillsammans med nio andra Uppsalaföretag, ta emot priset Bona Postulata.

Bild på Cecilia Tilli
Cecilia Tilli, en av grundarna till Ultuna mejeri.

– Vi använder enbart rättvisemärkta cashewnötter i våra produkter eftersom det är viktigt för oss att varken människor eller djur skadas i produktionen. Vi för vidare tekniker och smaker från det traditionella mejeriet till nya veganska produkter. Det gör vi genom att använda råvaror från växtriket och gamla hantverksmässiga metoder, som styrning och lagring, för att skapa nya livsmedel som kombinerar vårt matkulturella arv med våra etiska värderingar, säger Cecilia Tilli, en av grundarna.

Så startade resan
Cecilia försökte själv gå över från att äta vegetariskt till att äta helveganskt, men hade svårt att hitta en god ersättare för ost. När hon inte hittade det på marknaden började hon experimentera själv, och det var där allt började.
– Jag gjorde mycket research, sedan startade vi företaget och under våren 2015 testade vi att lansera våra första produkter i två butiker, en i Gränby och en i Stenhagen. De sålde slut på några dagar och butikerna hörde av sig och ville ha mer. Fantastiskt!

Succén fortsätter
Och så har det fortsatt. Under det gångna året har mejeriet gått från att producera produkter till två butiker till att ha kapacitet att producera 500 kilo ost på en månad.
– I början hyrde vi in oss i ett restaurangkök på kvällarna, men nu har vi flyttat till nya lokaler, investerat i ombyggnad och utbyggnad av kylutrymme, utrustning för mer storskalig produktion och anställt personal. Men vi vill fortfarande skynda långsamt. Jag tycker att det är viktigt att vara ödmjuk inför att det måste få ta tid att växa, säger Cecilia.

Redo för nästa steg
Under 2015 skaffade sig mejeriet certifieringen IP livsmedel. Den behövs för att sälja produkter till de stora kedjorna. Cecilia beskriver certifieringen som att gå in i nästa fas.

Ultuna mejeri fick nyligen ta emot priset Bona Postulata - ett lokalt näringslivspris som varje år delas ut till tio små företagare med stark tillväxtpotential i Uppsala län. Bakom priset står 18 välkända företag och näringslivsorganisationer i länet, däribland Uppsala kommun. Och själva priset är inte diplom och blommor utan utbildning och mentorer.
– I vardagen jobbar jag bara med mitt företag och pratar med våra kunder och leverantörer. Det ska bli väldigt givande att prata med någon som driver något helt annat, men som har samma funderingar som jag. Det är många saker man gör för första gången när man startar sitt första företag, så jag ser fram emot att träffa de andra vinnarna, säger Cecilia.

Läs mer om Ultuna mejeri
Läs mer om priset

22 mars 2016