Uppsala city satsar för att locka besökare

Uppsala Citysamverkan vill göra Uppsalas citykärna mer levande och attraktiv för alla. Nu erbjuds gratis wifi i city och på söndagar har Uppsalaborna möjlighet att parkera avgiftsfritt i parkeringsgaragen på stan under en längre tidsperiod.

– Vi tror att det här ska locka fler att besöka city på sikt. Det är även viktigt att på ett smidigt sätt kunna ta sig in till city kollektivt eller med cykel, säger Lisa Thörn på Uppsala Citysamverkan.

Det pågår utveckling av fastigheter och omdaning av gator på många ställen i city vilket kommer att skapa en attraktivare stadskärna. City blir trevligare att vistas i även efter jobbet.
– Forumgallerian genomför just nu en omdaning som är positiv för hela stadskärnan. Forumgallerians entréer öppnas upp och det blir en blandning av affärer och restauranger, säger Lisa Thörn.

Hon menar att det visar på en utveckling där man vill förändra och satsa i Uppsala.  Gallerian behåller butikerna men får även fler kontorsplatser, vilket innebär ett ökat flöde av människor på vardagar.

Uppsala är en stark handelskommun, men enligt Lisa Thörn minskade citybutikernas omsättning något under 2016.
– Idag väljer många konsumenter att besöka shoppingcenter utanför citykärnan där det finns goda parkeringsmöjligheter. Och även näthandeln, till exempel Black Friday som är höstens stora rea på nätet, tror man har påverkat citybutikernas julhandel, säger Lisa Thörn.

Kvällsnäringen går däremot starkt framåt i Uppsala. En trend som ser likadan ut över hela Sverige.
– Vi har ett mycket attraktivt restaurangutbud i city.  Det gör att stadskärnan upplevs som levande och vi får fler besökare till city under tidig kväll.  Liv och rörelse gynnar handeln i vår fina stadskärna.

4 april 2017